Monday, October 17, 2011

setting a high expectation

set a high expectation. itulah perkara yang mat2 saleh kat sini suka cakap. kalau expect low, dapat low katanye. kalu high expect dpt high. kepala hotak dia. amboi, kasarnyer..huhu

xde maknenyer pasal expectation ni dalam kehidupan sebenarnya.... kenapa kita mesti expect sesuatu? let say, awak buat sesuatu, and then expect apa yang awak buat menjad. let say kalau xjadi?? xke frust menonggeng nanti??

Tarbiah dalam jalan dakwah banyak mengajar saya tentang kehidupan.. kenapa perlu expect something?? Macam buat kerja xikhlas pon ade. apa? xclear expectation tu ape?

contoh-contoh:
study + exam =lulus??
masak + makan = sedap??
memberi + kebaikan = balasan??

duh!! apa sume nie?? kenapa mesti kita expect sesuatu in return apa yang kita buat?? pandai betul 'mereka2' mracuni fikiran kita kan....

Islam xpernah pun mengajar kita untuk mempuanyai expectation akan sesuatu. Sebab itulah wujudnya perkataan ikhlas. itulah dia. ikhlas lah!! nabi sendiri buat sesuatu xpernah minta balasan. kerana dia tahu apa sepatutnya dibuat, mana baik dan buruk. kan2..

bila kita mula expect something, percayalah, akan terbuka rongga2 dihati untuk bala tentera iblis menyerang... awaslah, bila berbuat sesuatu... ikhlaslah, dan jangan expect anything. kerana balasan allah itu lebih pasti indah berbanding dunia yang sementara...

pesanan untuk diri sendiri dan kawan-kawan sekalaian. semoga dipermudahkan jalan ke syurgaNya.Amin...

0 comments:

Post a Comment

 

H3aRt_crIMe!!! Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template