Tuesday, October 23, 2012

Jejak langkah yang tersisa

Lagi beberapa minggu aku akan meninggalkan bumi Auckland like forever! Yeay!! Diakui, rindu terhadap tanah air sendiri tersangatlah tinggi, lebih-lebih lagi setelah sekian lama berjauhan dengan suami..huu~

Moga-moga Allah panjangkan umur. Manalah tahu ditakdirkan mati sekejap lagi. Semoga mati dalam keadaan yang baik a.k.a husnul khotimah. Tapi kan, sebenarnya rasa berat jugak nak balik Malaysia. Nak berhadapan dengan dugaan dan halangan serta cabaran yang baru. Siapa tahu apa yang mungkin akan dihadapi kelak. Tapi boleh agak la jugak sikit-sikit. Pertamanya, kena hidup lagi ssetahun dekat IPGM Kampus Temenggung Ibrahim. Jujur diakui, tak banyak kenangan manis dekat sana. huhu. Semuanya kenangan yang agak pahit. Tak tahu macam mana nak berdepan dengan pensyarah-pensyarah, pelajar-pelajar dan juga junior-junior. Walaupun daku ini pendiam orangnya, tapi risau juga jika pernah melukakan hati sesiapa kat sana. Mohon maaf semua. Sesungguhnya, hamba tidak sengaja. Dan kalu hamba sengaja pon, sebab masa tu tengah jahil lagi..

Kedua, tak taw macam mana nak berdepan dengan ibu kandung yang aku gatal pergi carik hari tu. Maaf ibu, bukan anakmu ini tak suka atau benci padamu, tapi perasaan sayang tu kurang sikit. Maklumlah, sejak kecil dibesarkan oleh ayah dan ibu tiri, dan ibu tiri tu dah rasa macam ibu sendiri dah. Seronoklah ibu, dah dapat cucu pertama, untunglah.. Macam mana nak berdepan dengan ibu. Kalu balik raya pon, mungkin anakmu ini tak balik rumah ibu,sebab anak mu ini tak biasa. Susahnya bila mak ayah bercerai. Jadi, pada bakal suami isteri dan ibu bapa sekelian, janganlah bercerai. Kesian anak-anak. Dilema macam aku ni hah. Bukan nak jadi anak derhaka, tapi perasaan tu tak ada, tak dibentuk dan tak dipupuk. Tinggal pulak dengan ayah. Perangai pon mestilah macam ayah sikit.

Ketiga, macam mana lah aku nak berhadapan dengan anak-anak murid kat sekolah. Reminder, I AM A TEACHER TO BE!! Scary nyer. Dengar-dengar, cabaran nya sangat besar apabila mengajar. Takut jugak kalau-kalau dapat anak murid nakal. Jangan risau ye anak-anak murid sekelian, teacher akan cuba mengajar dan buat yang terbaik :)

Rasa-rasa, tu lah 3 cabaran terbesar bagi orang yang kurang keyakinan diri, kepercayaan pada diri sendiri dan juga kurang daya tahan emosi seperti daku ini. Takut jugak tak mampu bertahan. Yang hanya mampu dibuat sekarang ialah mentally and physically prepared for the challenges. Wahai pembaca, doakanlah lesejahteraan saya yer. Erm, bersama-sama ni nak share jugak lah sedkit kenangan di bumi New Zealand sepanjang dua tahun di luar negara .

                                                           (1 syawal di bumi Auckland)



                                             (Tongariro Alpine crossing, the greatest ever!)

                                                         
                                                    (Devonport, NZ. Angin kuat time ni)

                                                       (Spring dan Sakura yang dinanti!!)

                                                   (Maen-maen salji di Mount Ruapehu)



0 comments:

Post a Comment

 

H3aRt_crIMe!!! Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template